De basischemie, de kunstofverwerking en de farmaceutische industrie zijn de grootse subsectoren van de sector. Ze vertegenwoordigen samen bijna 75% van de totale tewerkstelling van de sector in Vlaanderen.
Naast de directe jobs binnen de sector genereert de chemie (in brede zin), door haar economische activiteit, indirecte werkgelegenheid bij andere Vlaamse bedrijfstakken. Elke baan in de chemie schept gemiddeld 1,6 indirecte jobs. Zo verschaft de sector werk aan zo’n 150 000 mensen in Vlaanderen, of ca. 10% van de tewerkstelling in de privésector in Vlaanderen. In Vlaanderen is de basischemie de grootste werkverschaffer. Ze is aanwezig in sterk geconcentreerde productiepolen, vooral gevestigd in het Antwerpse havengebied, de Gentse kanaalzone en in het grensgebied. Verspreid over het gehele gewest vindt men talrijke bedrijven in alle takken van de afgeleide chemie onder meer geneesmiddelen, biotech, detergenten en cosmetica, kunststof- en rubberverwerking, verven en vernissen, inkten en gewasbeschermingsmiddelen. In Antwerpen bevindt zich de grootste petrochemische cluster van Europa. Deze zone is bovendien de belangrijkste van het land wat betreft bedrijfsgrootte. Na Antwerpen is de provincie Oost-Vlaanderen de grootste werkverschaffer in de chemische industrie. De chemie in de provincies West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant wordt hoofdzakelijk gedragen door KMO’s.
De chemische industrie is zeer exportgericht. De sector is goed voor bijna één derde van de totale export van goederen vanuit Vlaanderen. De chemische industrie, kunststoffen en life sciences draagt op die manier fors bij tot de groei van de welvaart in Vlaanderen.