Dranken
België is van oudsher bekend om zijn grote diversiteit aan biersoorten, uniek in karakter en geproduceerd met een innovatieve kennis van het brouwen. De wortels van het Belgische bierbrouwen gaan terug tot de middeleeuwen. De rijkdom van de Belgische bieren wordt internationaal geprezen. De Belgische biercultuur heeft een eigen culturele identiteit en diversiteit. Elk bier moet immers voor een optimale smaak geserveerd worden op zijn ‘ideale’ temperatuur (meestal tussen 8 en 15°C), met de juiste hoogte van schuimkraag en wordt geschonken in zijn eigen specifieke glas, een regel waar zelden van afgeweken wordt.
Naast grote concerns bestaan ook kleinschalige brouwerijen. In totaal zijn er (anno 2013) circa 130 brouwerijen in het land, die ongeveer 1000 verschillende bieren produceren. Het aandeel van de speciaalbieren is de laatste jaren toegenomen. Een groot deel (zo’n 60 %) van de bierproductie (ook van de kleintjes) is bestemd voor de export, vooral naar Frankrijk, Nederland en Duitsland.
Reden genoeg voor de Unesco (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) om de Belgische biercultuur op te nemen op de lijst van immaterieel erfgoed met een uitzonderlijke en universele cultuurwaarde. Het is immers zo intens verweven met de samenleving dat het ook onlosmakelijk deel is geworden van de Belgische identiteit. Volgens Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz, houden we van ons bier en waarderen we de oneindige diversiteit ervan, die nergens ter wereld wordt geëvenaard en hoeft bier in kwaliteit en diversiteit niet onder te doen voor wijn of andere dranken. De biercultuur in België is levendiger dan ooit, dankzij de creativiteit van de brouwers, de keuze aan ingrediënten en de brouwmethodes.
De wijnbouw is een nog vrij nieuwe, maar veelbelovende tak van de Vlaamse land- en tuinbouw. Net zoals de Appellation d’Origine Contrôlée zijn er ook Belgische kwaliteitslabels. De Hagelandse, Haspengouwse en Heuvellandse wijn, de wijn ‘Côtes de Sambre et Meuse’ en de Vlaamse mousserende kwaliteitswijn genieten van een beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Wijnen die buiten deze gebieden vallen, kunnen de geografische aanduiding (BGA) ‘Vlaamse landwijn’ krijgen. Al deze wijnen worden getest op hun kwaliteit voor ze op de markt komen.