Een moment van ontspanning en gezelligheid kunnen aanbieden met een warme ontvangst, een drankje, een hapje, een maaltijd of een bed: dat is een beetje de gemeenschappelijke noemer van alle bedrijven die actief zijn in het hotelwezen, restaurants en cafés. Van internationale hotelketens over sterrenrestaurants tot gezellige eet- en praatcafés: Vlaanderen heeft een rijk en divers aanbod aan kwaliteitsvolle en gezellige horecazaken, waar klanten terechtkunnen. In de Vlaamse cultuur en samenleving neemt de horecasector dan ook een belangrijke plaats in. Vandaag is een horecazaak een echt bedrijf dat om echte managementcompetenties vraagt. Het komt er bovendien op aan origineel te zijn en echte kwaliteit te kunnen aanbieden inzake onthaal en producten.
De horecadiensten behoren tot de meest arbeidsintensieve producties van onze economie. De horeca telt ruim 55 000 ondernemingen (waarvan 32 000 of 58% in Vlaanderen) waar meer dan 123 000 arbeidsplaatsen gecreëerd worden (waarvan 69 000 of 56% in Vlaanderen). Samen met toerisme behoort de horecasector tot de middenmoot van de Vlaamse economie op het vlak van de werkgelegenheid. De deelbranches van de hotel- en restaurantdiensten blijken vrij homogeen te zijn.
Onder collectieve logiesverstrekkende bedrijven vallen niet alleen de hotelaccommodaties, maar bijvoorbeeld ook kampeerterreinen voor toeristen en vakantieparken. Klanten komen naar de accommodaties voor twee doeleinden: vakantie- en vrijetijdsbesteding en zakentoerisme. Vlaanderen neemt ongeveer 63% van de overnachtingen voor zijn rekening tegenover het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (20 %) en het Waals Gewest (17 %).