De sector van de informatie- en communicatietechnologieën (ICT) doet het bijzonder goed in België. In de jongste ‘IT industry competitiveness index 2009’ bekleedt België zelfs de 18e plaats in de wereld. Dat zegt veel over het belang van de sector voor de Belgische economie. Daarnaast hebben de verschillende overheden in België een digitaal plan uitgewerkt om ons land te laten uitgroeien tot het digitale hart van Europa.
Vooral Vlaanderen en Brussel zijn belangrijke spelers binnen de Belgische ICT-sector. Historisch gezien heeft Vlaanderen overigens altijd al een belangrijke rol gespeeld binnen deze sector. Zo werd het wereldwijde web mee uitgevonden door een Vlaming en werd de basis van het breedbandinternet gelegd in Antwerpen. Vandaag de dag is de ICT-sector in Vlaanderen nog steeds een koploper binnen de sector. Op verschillende gebieden zoals onderzoek, ontwikkeling en omzet is Vlaanderen absoluut toonaangevend. In 2009 waren in Vlaanderen rond de 850 bedrijven actief in de productie van ICT hardware met een tewerkstelling van plusminus 23.000 personen. Het aantal bedrijven dat software en ICT-oplossingen ontwikkelt, adviseert over ICT en informatiediensten levert is dan weer beduidend groter. Binnen het gebied zijn er zo’n 9500 bedrijven actief met zo’n 45.500 medewerkers.
Zoals gezegd, bekleedt ook Brussel een sleutelpositie binnen de sector van de nieuwe informatie- en communicatietechnologieën. Een derde van de ICT-bedrijven in België wordt vanuit Brussel geleid. Brussel behoort tot de tien belangrijkste scharniersteden voor de internetactiviteit en tot de twintig belangrijkste telecommunicatiecentra. De ICT-sector in Brussel is goed voor zowat 2.000 bedrijven, 30.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 4,5 miljard euro!