De Belgische vleessector is voornamelijk gespecialiseerd in varkens- en rundvlees. Deze vleessoorten zijn typisch Belgische exportproducten, voornamelijk georiënteerd op de Europese markt. België behoort daarin tot de top van Europa.
De Belgische varkensvleessector, die voornamelijk in Vlaanderen actief is, beschikt over zorgvuldig geselecteerde rassen en kruisingen die een uitstekend slachtrendement opleveren. De zware karkassen hebben een hoog aandeel aan mager vlees. Vlaanderen beschikt daarbij over een efficiënte en moderne vleesverwerkende industrie, gekenmerkt door flexibiliteit.
De Belgische rundveestapel bestaat hoofdzakelijk uit runderen van het Belgisch wit-blauwras, naast het rode, het witrode ras, het Kempens Roodbont en het Zwartbont. Veelal zijn het dubbeldoelrassen, met melk en vleesproductie. Het Sanitrace-identificatiesysteem laat toe de herkomst van een stuk vlees na te gaan in elke productie- of commercialisatiefase. De samenstelling van de rundveestapel in Vlaanderen bestaat uit zo’n 1 300 000 runderen en zo’n 400 000 varkens.
Zo’n 120 biologische veehouders kweken in Vlaanderen varkens, runderen, geiten en kippen voor melk of vlees volgens de principes van de biologische veeteelt waarbij ze het antibioticagebruik beperken.